V sobotu začne armáda v pražských Letňanech stavět náhradní nemocniční lůžka

Česko plánuje zvýšit kapacitu lůžek (zdroj: ČT24)

V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu pražského výstaviště Letňany. Lůžek bude 500, výstavbu zajistí armáda, sdělil ve čtvrtek vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Zařízení pro lůžkovou péči v Letňanech je armáda schopná vybudovat do 10 dnů.

„V sobotu by měla začít výstavba kapacit v areálu výstaviště Letňany. Armáda v Letňanech rozvine polní nemocnici, jejíž kapacita by měla být navýšena až na 500 lůžek,“ sdělil  Hamáček. Využijí se místní hangáry, lůžka poskytne Správa státních hmotných rezerv, vybavení zajistí armáda. Personální zabezpečení bude kromě armády i na ředitelích nemocnic, kteří mohou využít mediky.

Ministr vnitra Jan Hamáček o navýšení lůžkových kapacit pro nemocné (zdroj: ČT24)

Podle generálního ředitele veletrhů v Letňanech Tomáše Kotrče nebude s výstavbou nemocnice problém, výstavní prostory jsou připraveny včetně rozvodů elektrické energie nebo sociálního zařízení. S lidmi z ministerstva vnitra a zdravotnictví se přímo na výstavišti v Letňanech setkal ve čtvrtek odpoledne.

Zařízení pro lůžkovou péči v Letňanech je armáda schopná vybudovat do 10 dnů. Sama poskytne 100 lůžek, zbývajících 400 dá správa hmotných rezerv, uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Metnar řekl, že armáda poskytne materiál i personál. „Bude muset být doplněn o zdravotníky a mediky z civilu. Naši doktoři a sestry totiž dnes již naplno slouží ve vojenských a civilních nemocnicích, naše kapacity nejsou bezbřehé,“ vysvětlil. Armáda nevyužité zdravotníky nemá. Podle velitele velitelství pro operace Josefa Kopeckého je koordinace personálu plně v kompetenci ministerstva zdravotnictví, armáda je schopná obsloužit svých 100 lůžek.

Brífink ministra obrany Metnara k výstavbě provizorních nemocnic (zdroj: ČT24)

Nařízení ke stavbě polní nemocnice v pražských Letňanech vydá vláda v pátek. Kabinet by měl nařízení schválit na svém mimořádném zasedání, kde se bude zabývat i materiály, které řeší ekonomické dopady koronavirové epidemie a souvisejících opatření.

Polní nemocnice bude podle Hamáčka fungovat, dokud bude potřeba. Záložní lůžka Ústřední krizový štáb plánuje třeba i v hotelích nebo lázních. „Počet lůžek se samozřejmě bude vyvíjet s vývojem epidemie, všichni věříme, že zafungují brzdné mechanismy vycházející z opatření,“ komentoval ministr Hamáček.

Umisťovat ale nyní pacienty s covidem do lázeňských zařízení by podle Svazu léčebných lázní nebylo vhodné. Lázně jsou na rozdíl od jara totiž stále v provozu.

Generální ředitel letňanského výstaviště Tomáš Kotrč (zdroj: ČT24)

Hamáček ve středu po jednání krizového štábu řekl, že hasiči a armáda společně s hejtmany vybírají záložní objekty a příslušný personál k zajištění až 10 tisíc lůžek. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. „Pan ministr zdravotnictví hovořil o zdvojnásobení kapacity, to bude nějakých 14 tisíc lůžek,“ uvedl Hamáček.

Hasiči požádali v evropském mechanismu civilní ochrany o pomoc ze zahraničí právě s lůžky pro pacienty nakažené koronavirem. Podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka vloží Česko do systému žádost o vybavení i personál. Správa státních hmotných rezerv má podle svého předsedy Pavla Švagra k dispozici dva a půl tisíce lůžek, další čtyři tisíce chce vláda nakoupit.

Prymula se už dříve vyjádřil, že by mělo v nemocnicích personálně oslabených kvůli epidemii koronaviru pomáhat až 2400 mediků čtvrtých a pátých ročníků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například budoucí farmaceuti či zubaři. Studenti mají pomoci zdravotnictví oslabenému nemocností lékařů a sester i zavřením prvních stupňů téměř všech základních škol.

Nemocnice i na výstavišti v Brně

Brno kvůli šíření nemoci covid-19 může v případě potřeby vybudovat na výstavišti záložní nemocnici s 300 lůžky v podstatě do týdne. Byla by v pavilonu G2. Problémem by ale bylo podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) zajištění personálu. Musel by prý pomoci stát.

Ilustrační foto
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V kraji každým dnem přibývají stovky potvrzených případů covidu-19, za posledních 24 hodin jich bylo přes 1100. V desítkách přibývají i hospitalizovaní, kterých je přes 300.

Nemocnice na jihu Moravy zatím kapacitně stačí, musejí už ale omezovat část plánovaných operací a vyčleňovat další lůžka. „Myslím, že teď nastal čas na výstavišti nemocnici vybudovat. Máme na to projekt už od jara, je to schválené hygienou. Mohli bychom nemocnici vybudovat za týden, problémem by ale bylo zajistit personál, což by musel udělat stát,“ uvedla Vaňková.

Podle ní by městská Nemocnice Milosrdných bratří mohla poskytnout několik doktorů, nikoliv však sestry. „Jsou zásadní. Proto by musela provoz zajistit například armáda nebo třeba i studenti, medici jdou ale do fakultních nemocnic,“ řekla Vaňková.

Další lůžka v zahraničí a od Linetu

Premiér Andrej Babiš (ANO) také ve čtvrtek řekl, že kvůli očekávanému zvýšení počtu nemocných kontaktoval i lázeňská zařízení a hovořil s bavorskou stranou. Bavorsko vyjádřilo ochotu přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu. „Všude nákaza stoupá, my máme ústní přísliby. Nespoléháme se na to a děláme vše, abychom to zvládli doma,“ uvedl předseda české vlády.

Bavorský premiér Markus Söder po čtvrtečním zasedání svého kabinetu v Mnichově podle agentury DPA mimo jiné potvrdil, že Bavorsko na žádost ČR vyjádřilo ochotu přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu. V Bavorsku je podle něj vytíženost kapacit na jednotkách intenzivní péče vyšší než 40 procent.

Výrobce zdravotnických lůžek Linet může státu dodat 4000 lůžek kvůli koronavirové epidemii během listopadu. O plánovaném nákupu 3000 postelí a 1000 lůžek pro pacienty v těžkém stavu informoval premiér Babiš.

Zakázka podle ředitele Linetu dostane přednost před některými jinými dodávkami. I výroba se bude více soustředit na nyní potřebné typy lůžek. Společnost musí lůžka pro stát teprve vyrobit, většinu v Želevčicích na Kladensku a možná využije i výrobní kapacity v Německu. „Musíme zmobilizovat naše dodavatele,“ uvedl ředitel Tomáš Kolář.

Linet v červnu spustil nepřetržitou výrobu kvůli vysoké a stále rostoucí poptávce po lůžkách pro intenzivní péči. Nabral 150 nových zaměstnanců, celkem jich má v Želevčicích u Slaného zhruba 1100. Závod nyní shání i brigádníky. Podobně jako jiných odvětví se i Linetu dotklo uzavření škol, protože některé pracovnice teď zůstaly doma s dětmi.

Pomoc nabízejí prázdné hotely

Stát podle vicepremiéra Hamáčka hledá i další záložní kapacity, vytipované má například některé hotely. Primárně by do nich zamířili pacienti, kteří nemusejí ležet přímo v nemocnici nebo kteří mají pozitivní test, ale jsou bez příznaků a chtějí se izolovat od zbytku rodiny.

Podle Asociace hotelů a restaurací její členové zatím nabídli k dispozici zhruba 3 tisíce volných pokojů. Jenom Praha by jich ale potřebovala asi tisícovku. Pomoc nabídl i generální ředitel sítě EuroAgentur Hotels and Travel Josef Bára. „Pro nás je nejvíc důležité, jaká by byla garantovaná obsazenost, potažmo délka, protože víme, že otevírat hotel třeba na týden pro pět osob nemá vůbec žádný smysl,“ uvedl.

Na podrobné informace od státu čekají i další hoteliéři, třeba ti z jižních Čech. Velká část jich letos už definitivně zavřela, nebyli hosté. „Abychom byli schopni ten hotel otevřít, zapnout energie, zatopit, tak bychom se bavili o částce 100 korun za pokoj obydlený za noc,“ uvedl ředitel Hotelu Dvořák České Budějovice Michal Pelikán.

Stát s kompenzací počítá, jak bude vysoká, ale zatím jasné není. V první fázi by měly být dva hotely na kraj. „Hotely jsou tipovány také podle vzdálenosti od nemocnic, aby byla co nejkratší dojezdová doba,“ upřesnil Hamáček. Do konce týdne v nich mají proběhnout kontroly, jestli jsou pro tento účel vhodné.

V Česku ve středu přibylo 9544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 nižší. Ve čtvrtek testy odhalily dalších 5560 nakažených.